Ölümün Yeni Adı “ Bonzai ”

Keşşaf Önder Alioğlu - Kişisel, WEB, Sosyal Medya, OUTDOOR, Mesleki Eğitim

BLOG

Ölümün Yeni Adı “ Bonzai ”

Son günlerde haberlerde sıklıkla rastladığımız bir konuyu ele almak ve nasıl bir illet ile karşı karşıya kaldığımızı anlatmak istiyorum. Evet “Bonzai” ölümün yeni adı!

 

Son zamanlarda haberlerde, sosyal medyada adını sıklıkla duyduğumuz ve izlediğimiz videolar ile yakından tanıdığımız Bonzai gerçeği hakkında kısa süredir bir araştırma yapıyordum. İzlediğim onlarca video ve okuduğum tüm makalelerde karşıma tek bir sonuç çıkmaktaydı: Ölüm. Evet tam anlamıyla kesin ve net bir ölüm!

Madde kullanımına neden olan sebeplere baktığımız zaman;

Arkadaş etkileri;

Arkadaş grubuna bağlı etkenler arasında en önemlisi kişinin arkadaşlarının madde kullanmasıdır. Bununla beraber madde kullanımına yönelik olumlu tutumu olan arkadaş grubu olan kişilerde madde kullanımı daha sıktır. 

Aile ve ebeveyn;

Ebeveynlerin madde kullanımı ile ilgili tutum ve düşünceleri, madde kullanımı yönündeyse, kişide madde kulanım riski artmaktadır. Ebeveynlerin madde kullanımı ve sapkın davranışlara gösterdiği toleransın fazla olması da madde kullanımı için risk oluşturmaktadır. Ebeveyn-çocuk arasında yakınlık ve bağlılığın olmaması, ebeveynlerin çocuğun yaşamı ile ilgili olmaması ve uygun olmayan disiplin yöntemlerinin varlığı madde kullanımını artıran risk etkenleri arasındadır.

Bireysel etkenler

Erken çocukluk döneminde öfkeli, sinirli olma, erken yaşlarda davranım sorunları olan kişilerde madde kullanımı daha fazladır. Öte yandan içine kapanık, duygularını ifade etmekte güçlük çeken, kendini ortaya koyamayan gençlerde madde kullanımı ve bağımlılık riski yine yüksektir. Çeşitli yaşam becerileri eksik olan kişilerde madde kullanımı daha yaygın olarak bulunmuştur. Buna örnek olarak, sorun çözme yetisi düşük olan, dürtülerini ve öfkesini kontrol edemeyen, stresle başa çıkmakta zorluk çeken, çevre baskısına karşı koyamayan kişiler verilebilir. Okulda başarısızlığı olan veya tehlikeli davranışlar sergileyen ergenlerde madde kullanım riski yüksek olarak bulunmuştur. Erken yaşta madde kullanmaya başlayanlarda, bağımlılık riski çok daha fazladır.

Biyolojik – genetik etkenler

Genetik yüklülük, maddelere verilen fizyolojik tepkiler ve ergende var olan nöropsikolojik eksiklikler de ergenlerde madde kullanım riskini artıran etkenler olarak belirtilmiştir.

Sosyal ve çevresel etkenler

Düşük sosyoekonomik düzey bazı ülkelerde bir risk etkenidir. Nüfusun çok ve fiziksel şartların kötü olması da madde kullanımı için bir risk olarak bulunmuştur. Yüksek suç işleme oranı olan ortamlarda madde kullanım oranı da yüksektir. Aynı şekilde yaygın madde kullanımı olan ortamlarda ve maddeye ulaşmanın kolay olması da ergende madde kullanım riskini artırmaktadır.

Emniyet yetkililerin bu konudaki çarpıcı açıklamaları:

“Bağımlıların büyük çoğunluğu maddeyi kontrol edebileceği inancı ile kullanmaya başlar. Hiçbir zaman bağımlı olabileceğini düşünmez. Amaç, -sözde- ara sıra kullanmaktır. Ancak sonuçta kişi bağımlı hale gelir. Çünkü bağımlılık uyuşturucu kullanımının kaçınılmaz sonucudur. Madde kullanımı bedende zamanla biyolojik değişikliklere yol açar. Madde kullanıldığı sürece bundan kaçınmak imkansızdır.”

İnsan sağlığı üzerine zararları :

Tipik esrar kullanıcılarının yanı sıra his ve duyu peşinde koşanların ve deneme amaçlı kullanım şeklinde kullanıcı profili de bulunmaktadır.

Kullanım sonrasında kişide esrara benzer ama esrardan daha kuvvetli bir etki bırakmaktadır.

•Mide bulantısı ve kusma

•Hipertansiyon

•Kalp ritmindeki dengesizlikler

•Böbreklerde yoğun bir tahribat yaptığı tespit edilmiştir.

•Biyolojik olarak verdiği zararlar gün geçtikçe yenisi tespit edilmektedir. 

ÇEVREYE KARŞI ALGILARDA ZAYIFLAMA

KOLAY YÖNLENDİRİLEBİLME

HAYAL GÖRME

OLAYLARI ALGILAMA PROBLEMİ AŞIRI REAKSİYON GİBİ DAVRANIŞ BİÇİMLERİ GÖRÜLMEKTEDİR.

Türkiye Geneli İl İl Bonzai Dağılımı

VE İŞTE GERÇEKTE YAŞADIKLARINIZ!

 

Önce denge kaybı, sonra yavaşça bilinç yitimi ve geçici körlük olur. Sonra zaman ve mekan kaybı yaşarsınız, nerede olduğunuzu ne yaptığınızı unutursunuz normalde gayet net bildiğiniz bir şeyi hatırlamaya çalışırsınız ama hatırlamanız imkansızdır. Cümle bile kuramazsınız. Nefes almaya çalışırsınız sadece. Ölüme bu kadar yakın olamazsınız. Kalbiniz aşırı çarpar. Bilincinizi yitirirsiniz bir başkasına çok rahat zarar verebilirsiniz çünkü kendinizi rüyada sanırsınız ya da kendinize çok ciddi zarar verebilir 9.kattan aşağı atlayabilirsiniz. 

Siz esrara benzediği için esrar kafasını yaşamayı beklerken 2 dünya arasında sıkışır kalırsınız. Bir an önce geçsin diye dua etmeye çalışırsınız. Sürekli ölüyormuşsunuz hissi olur ve bu çok ciddi bir his. Bunu tüm bilincinizle yaşarsınız. Hiç bir yerinizi hareket ettiremezsiniz. Bırak hareket etmeyi elinizi cebinize götürüp telefonu çıkarıp 112'yi bile arayamazsınız yardım çağırmak için. Bad trib denilen bu ölüm tribinin sonucunda da haberlerde de artık maalesef zaman zaman karşımıza çıkan “Bonzai kullanan genç kalp krizinden hayatını kaybetti” gibi haberlere konu olabilirsiniz.

 

BİR ÇOK ETKİSİ OLMASI SEBEBİ İLE ÖLÜM VAKIALARI YAŞANMAKTADIR.

Son olarak ebeveynlere öneriler; 

•Çocuklarınızın arkadaşlarını tanıyın ve sağlıklı arkadaşlıklar kurabileceği izcilik gibi ortak etkinlik alanlarına yönlendirin. Sizde belirli düzeylerde etkinlikler içinde yer almaya gayret edin.

•Aile içi bağlarınızı kuvvetlendirecek etkinlikler ve yaşantılar oluşturun. Ebeveyn – çocuk bağını pozitif yönde ve güçlü bir yapıya dönüştürün.

•Çocuğunuzun madde kullanımına yatkınlığını arttıracak bireysel özelliklerini ve eksikliklerini gidermeye çalışın. Bu konuda bir uzman yardımı almaya gayret gösterin.

• Yaşadığınız semtte, mahallede ve ilçenizdeki risk alanlarını ve vakıaları yetkililere iletiniz. Olayların üstüne giderek kamuoyu oluşturunuz. Gerekiyorsa bu konuda kampanyalar yürütünüz.

Kaynaklar: www.batem.info.tr www.bonzaigercegi.com